top of page

Nieuwsbrief Staij mei 2025

Beste collega’s,

 

Wat vliegt de tijd: nog acht weken tot de zomervakantie! We naderen de laatste fase van het schooljaar, een periode die vaak druk is, maar ook vol mooie momenten zit.
 

De komende weken staan in het teken van afronden en vieren. We sluiten samen met elkaar, onze leerlingen en ouders weer een jaar af. Voor groep 8 breekt er een bijzonder moment aan: het afscheid van hun basisschooltijd. Altijd een emotioneel, maar ook feestelijk moment, waarin we hen vol vertrouwen uitzwaaien naar de volgende stap. Ook op de andere groepen zijn er hoogtepunten: eindfeesten, sportdagen, projecten die worden afgerond en wellicht nog gezellige uitjes of vieringen. Dit alles vraagt van ons veel inzet en organisatie, maar het levert ons ook mooie momenten op. Momenten van plezier, trots en verbondenheid.
 

Hopelijk laat het weer zich van zijn beste kant zien, zodat veel activiteiten buiten kunnen zijn. Een buitenles, een picknick op het plein, samen spelen of gewoon even genieten van de zon: het zijn de kleine dingen die bijdragen aan de sfeer en het gevoel van samenzijn.

 

Dank voor alles wat jullie ook in deze laatste periode doen. Houd elkaar een beetje in de gaten, help waar nodig en vergeet vooral niet te genieten van wat we met elkaar en onze leerlingen neerzetten. Ik wens je veel energie, plezier en verbondenheid toe in deze laatste weken. 

Op naar een mooie afsluiting van dit schooljaar!

 

Nils

Staij fotoshoot 2024_24_hr.jpg

Een man met een missie:
Mitchell Bakhuijsen werkt met de Kaap Plus aan brede talentontwikkeling

Leren programmeren, koken, kickboksen, fotograferen of houtbewerken? De leerlingen van De Kaap krijgen volop de kans om te ontdekken waar hun talent ligt. Met steun van de subsidie School en Omgeving heeft De Kaap via De Kaap Plus een veelzijdig programma van tussen- en naschoolse activiteiten opgezet. Vakleerkracht bewegingsonderwijs Mitchell Bakhuijsen heeft de coördinatie op zich genomen en vertelt graag meer over De Kaap Plus en zijn rol hierin.

Succesvolle aanpak
“Samen met onder andere de gemeente, Oost Beweegt en de talententent van Dynamo bieden we sinds het begin van dit schooljaar allerlei activiteiten aan. In drie blokken per jaar is er een apart aanbod voor onder-, midden- en bovenbouw. Hierbij hebben vooral goed gelet op dat de activiteiten aansluiten bij de interesses van de leerlingen en dat inschrijven eenvoudig is,” vertelt Mitchell. Deze aanpak blijkt succesvol: de activiteiten zitten ieder blok bijna allemaal vol, twee derde van de leerlingen schrijft zich in.

Op z’n plek in combifunctie
Mitchell is inmiddels 4 jaar werkzaam op De Kaap. Na zijn ALO-studie als parttimer begonnen, breidde deze alleskunner zijn taken steeds verder uit. Nu combineert hij het geven van gymlessen met het ondersteunen van groep 7 en 8 en de coördinatie van de naschoolse activiteiten. Ieder kind de kans geven om te ontdekken waar talent voor heeft, is zijn grote drijfveer. Mitchell: “De Kaap heeft veel aandacht voor brede talentontwikkeling. Daarbij maakt de combinatie van al mijn taken dat ik hier goed op m’n plek zit!”

Optimaal benutten van mogelijkheden
Mitchell benadrukt hoe het belangrijk is dat de organisatie door het hele team gedragen wordt: “Ik hou het team altijd goed op de hoogte van het programma. Zo beschikt iedereen de juiste info voor de kinderen en hun ouders en kunnen ze de kinderen aanmoedigen om zich op te geven.” Op de vraag of Mitchell nog iets te wensen heeft, antwoordt hij als de optimist die hij is: “Och, er blijft altijd wel wat te wensen. Wij zorgen ervoor dat we elke mogelijkheid optimaal benutten!”

Nieuwsbrief Staij over Mitchell2.jpeg
School-en-omgeving-subsidie-maze-subsidies.jpg

Terugblik Themamiddag 11 maart

Op 11 maart vond in de Kompaszaal op het NDSM eiland de themamiddag 'De volgende stap naar Inclusief onderwijs'. Hierbij waren de schooldirecteuren en IB-ers van onze scholen aanwezig.

 

We zijn gestart met een paar interessante inleidingen die een beeld schetsten van recente ontwikkelingen, landelijk en stedelijk, rond inclusief onderwijs. Daarna zijn we met elkaar in gesprek gegaan over vragen als: Hoe krijgen we zicht op wat we al doen, waar we sterk in zijn en wat ons nog te doen staat? Wat zijn de volgende stappen die we kunnen zetten? 

Conclusies

We kwamen gezamenlijk tot de volgende conclusies:

Onze scholen doen het goed. Als we naar de cijfers kijken kunnen we vaststellen dat het ons lukt om voor veel leerlingen een passend aanbod te verzorgen, al dan niet met extra ondersteuning en hulp van buiten. Tegelijkertijd groeit het Speciaal Onderwijs in Amsterdam nog steeds, en worden in Amsterdam steeds meer kinderen verwezen naar het specialistisch onderwijs. Dit leidt tot wachtlijsten en soms ook tot thuiszitters. Deze trend willen we met elkaar keren.

 

Ambities

Op 11 maart stelden we met elkaar vast dat er binnen Staij zeker ambitie is om inclusiever te werken. De afgelopen jaren zijn al stappen in die richting gezet. Er zijn bovenschoolse initiatieven ontwikkeld en samenwerkingen tussen scholen ontstaan. Deze zullen we voorzetten en uitbouwen.

 

Wil je zelf meer weten over de ontwikkelingen rond Inclusief Onderwijs in Amsterdam, neem dan een kijkje op Binnenplaats, de site van het Samenwerkingsverband. 

Je kan je ook abonneren op de Nieuwsbrieven van het SWV via deze link.

ocw-dgpv-20240723-id5ngq2s1-still-middel.jpg

Begrotingen en formaties
Nils van Heijst

Minder financiële middelen
De afgelopen periode is op onze scholen hard gewerkt om de formaties voor het schooljaar 2025-2026 samen te stellen. Voor veel scholen moest dit worden gedaan met minder financiële middelen. Dit heeft een paar belangrijke oorzaken. 

Allereerst krijgen veel scholen minder geld door verschillende bezuinigingen van het ministerie van OCW. Maar ook andere organisaties, zoals het hoger onderwijs en het samenwerkingsverband, geven ons minder geld. Soms omdat zij zelf ook minder geld krijgen. Daarnaast kunnen we door de inflatie met hetzelfde geld minder doen. Lange tijd hadden we een overheid die investeerde in het onderwijs. Helaas is dit nu anders. Iets dat voelbaar is voor alle basisscholen in Nederland. Een andere belangrijke factor is de krimp van het aantal basisschoolleerlingen in Amsterdam. 

 

Goede inzet
Minder leerlingen en minder geld betekent ook dat minder medewerkers nodig zijn. We zijn erg blij dat we de gevolgen hiervan hebben kunnen minimaliseren. Dankzij de goede inzet van onze directeuren en bestuursmedewerkers is het ons gelukt om eerst al ons vast personeel zekerheid te bieden. Uiteindelijk kunnen ook veel van de medewerkers in tijdelijke dienst bij ons blijven.

Voor sommige scholen was de impact op hun formatie gering. Maar op sommige scholen was de impact juist heel groot en betekent het een volledig andere inrichting van de groepen of een andere manier van het bieden van ondersteuning. Ik ben onder de indruk van de wijze waarop onze scholen, directeuren met hun teams, de puzzels hebben gelegd en met de beschikbare middelen de voor de school beste keuzes hebben gemaakt. Ik wil via deze weg iedereen hartelijk danken voor hun inzet en bijdrage daarbij.
 

Staij nieuw p 26-1.png
bottom of page