top of page

Sommige leerlingen leren liever door dingen te doen en te maken. Bij de Topklas ben je dan op je plek!

In de Topklas werken we aan allerlei uitdagende projecten, waarbij leerlingen worden voorbereid op praktijkgerichte vakken die op de middelbare school worden gegeven. Een mooi voorbeeld is onze les over elektrische auto’s, zoals te zien is in de video.

Illustraties_RGB_pijl roze.png

Wat is de Topklas? 

De Topklas is in 2018 opgericht. Wij zijn er voor Staij-leerlingen die liever praktisch leren, door dingen te doen, te maken en te ervaren. De Topklas biedt een omgeving die leerlingen de ruimte geeft hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Daarnaast laat de Topklas leerlingen positieve leerervaringen opdoen, versterken we hun motivatie voor leren en helpen we de leerlingen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

Wat doet de Topklas?

Elke donderdag- of vrijdagochtend komen we samen in een klas met maximaal 15 leerlingen onder begeleiding van twee Staij-leerkrachten. 

Elke les staan drie pijlers centraal:

Doen

Staij_ambitieuze vakmensen.png

''Leerlingen in onze klas werken graag met hun handen. Het zijn echte doeners. Wij zorgen voor leuke, uitdagende opdrachten die individueel of in groepjes worden uitgevoerd.''

“We leggen alles kort uit en gaan snel aan de slag. ‘Leren door te doen’ betekent dat we leerlingen praktisch proberen uit te dagen met onze lessen, zodat ze nieuwe vaardigheden leren die op de reguliere school niet of nauwelijks worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan het leren koken, het werken met gereedschap in een werkplaats en technische tekeningen maken op de computer.”

Durven

Illustraties_RGB_pijl roze.png

“Wij leren kinderen om dingen te durven waarvan ze eerst dachten dat ze het niet konden. Doordat we met twee leerkrachten voor de klas staan kunnen we veel tijd aan coaching van leerlingen besteden. Door een positieve mindset te bevorderen helpen we leerlingen (weer) gemotiveerd voor school te raken.”

“Onze lessen zijn zo ingericht dat leerlingen zichzelf vaak tegenkomen en dan leren doorzetten en hulp durven vragen. Bijvoorbeeld tijdens het werken met onbekende materialen en gereedschappen, het oplossen van een puzzel, het samenwerken met kinderen van andere scholen of het presenteren voor een groep.”

Dromen

Illustraties_RGB_brain blauw.png

‘'Iedereen is ergens goed in’, is ons motto. We gaan met de leerlingen op zoek naar hun talenten. En koppelen die aan hun toekomstdromen.”

“Naar welke middelbare school ga ik? Wat kan en wil ik worden? Wie wil ik zijn? Om leerlingen te helpen met dromen nodigen we allerlei verschillende gasten uit en bezoeken we verschillende middelbare scholen uit de omgeving. Hierdoor kunnen leerlingen zich oriënteren op hun eigen toekomst. We kijken bewust ‘over de horizon’ heen.”

 

“Indrukwekkend!
Wat een rijke leeromgeving”

Topklas foto's 

Het Topklas team 

Topklas 2023_Yuki Gassler.png

Leerkracht Topklas

Yuki Gassler

werkt als leerkracht op de Bataviaschool.

Staij portret Naam 1_.png

Leerkracht Topklas

Camille van Neer

.

werkt als coach voor

zij-instromers, is schoolopleider en beeldend kunstenaar.

Staij portret Poal.png

Leerkracht Topklas

Poul van Venrooij

is leerkracht op De Indische Buurt School. Hij begeleidt nieuwe en/of startende leerkrachten en is stagecoördinator.

Staij portret Niels_bl.png

Leerkracht Topklas

Niels de Ruig

is onderzoekscoördinator bij Staij en onderwijs-wetenschapper.

Topklas 2023_Artboard 1.png

Leerkracht Topklas

Talitha van der Voort

werkt als leerkracht op de 5e Montessorischool Watergraafsmeer.

Schrijf je in

Praktische informatie 

Locatie

De Topklas bevindt zich op twee verschillende locaties: 

Donderdag 
OBS de Dapper:

Pieter Nieuwlandstraat 3, 1093 XG Amsterdam

Vrijdag
DKC De Kleine Kapitein: 

Cruquiusweg 90, 1019 AJ Amsterdam

Algemeen

Vanaf welke leeftijd

leerlingen uit groep 7 en 8 zijn welkom

Kosten

deelname aan de Topklas is gratis voor Staij-scholen.

Inloop 

tussen 8:30 - 8:45 uur eindtijd 11:45 uur

Verslagen

Alle ouders, leerkrachten en IB’ers krijgen elke week een dagverslag per mail toegestuurd. Hierin staat wat we die dag hebben gedaan, samen met foto’s van de ochtend. Daarnaast krijgen leerlingen twee keer per jaar een persoonlijk verslag waarin staat hoe het gaat in de Topklas, welke doelen zijn behaald en waar er nog aan gewerkt kan worden.

 

Aanmelding

Ouders en leerkrachten met leerlingen uit groep 7 en 8 die op een Staij school zitten kunnen zich aanmelden via de intern begeleider (IB'er) van hun school. Vervolgens kijkt de IB'er samen met ons of de Topklas een geschikte plek is. Op dit moment hanteren we een wachtlijst bij meer dan 45 aanmeldingen.

Contactgegevens 

Email: topklas@staij.nl

Tel: 06-19437214

Contact formulier

Bedankt voor de inzending!

Staij_personen_RGB_multicolor reeks 2.png
bottom of page