top of page

Het Boekenbal

14 oktober 2022 | Muziekgebouw aan 't IJ

Staij_Themajaar_Lezen_Rood_600x359.gif

De aftrap van het Themajaar Lezen vond plaats in het Muziekgebouw en Bimhuis. In plenaire sessies, workshop en op de boekenmarkt draaide alles om de magie van het lezen - en hoe dit over te dragen op leerlingen. Een terugblik. 

Hoe maak je kinderen enthousiast om te lezen

Een dag vol workshops en lezingen voor Staij medewerkers

Bij de schoolbezoeken van afgelopen schooljaar viel het op dat bij diverse Staij-scholen het leesonderwijs volop in ontwikkeling is. Voorbeelden hiervan zijn de  introductie van nieuwe begrijpend lezen methodes en het actualiseren/veranderen van de schoolbibliotheek.
 

Deze ontwikkelingen gaven ons de inspiratie om van schooljaar 2022-2023 een feestelijk themajaar ‘lezen’ te maken met allerlei workshops en lezingen over dit onderwerp. Het wordt een leesfeest voor elk boekenbeest! Kijk geregeld op deze pagina om je in te schrijven voor nieuwe activiteiten en om nieuwe leestips te ontdekken.

Jacques Vriens

De succesvolle kinderboekenschrijver Jacques Vriens begon zijn carrière als leraar Nederlands. In 1984 debuteerde hij als schrijver en sindsdien won hij veel prijzen voor zijn werk, waaronder de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. Zijn boeken worden omschreven als humoristisch, emotioneel en realistisch.

Website Jacques Vriens

Elseline Knuttel

Theaterlezen is een bewezen effectieve manier om het vloeiend lezen, het leesbegrip en de leesmotivatie te bevorderen. Wat is het geheim? Hoe kun je theaterlezen met succes inzetten? Hoe kun je theaterlezen met succes inzetten? Hoe kun je theaterlezen met succes inzetten?

 

Meer over Theaterlezen

Martijn van der Linden

In deze interactieve lezing van illustrator Martijn van der Linden onderzoek je de functie van illustraties. Wanneer is iets mooi? Of goed? En hoe belangrijk is dat? Wat kun je daar concreet over zeggen? Hoe is de verhouding tussen tekst en beeld?

 

Website Martijn van der Linden

Martijn van der Linden.jpg
De Voorleesexpress2.jpg
De Voorleesexpress

Deze workshop is erop gericht om meertaligheid in de klas te bevorderen door middel van voorlezen. Met ervaringsdeskundigen van de Voorleesexpress duik je in de wereld van meertalige kinderen en krijg je handige tools voor in het klaslokaal.
 

Website de Voorleesexpress

De Grote Vriendelijke Podcast

In 2018 startte de eerste podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Elke maand interviewen Jaap Friso en Bas Maliepaard een schrijver of illustrator over een recent verschenen kinderboek. De GVP was direct een succes en werd in 2020 bekroond met de Dutch Podcast Award voor beste cultuurpodcast.

Website De Grote Vriendelijke Podcast

gvr.jpg
manon.jpg
Manon Sikkel

Kinderboekenschrijfster Manon Sikkel was drie jaar lang kinderboekenambassadeur. In die tijd bezocht ze meer dan honderd scholen en ontdekte ze waarom er op de ene school wel veel wordt gelezen en ergens anders niet. Met een paar simpele tips krijg je zelfs de moeilijkste lezers aan het lezen.

Website Manon Sikkel

Stichting Taalvorming

Vorig schooljaar begonnen twee leerkrachten op de Flevoparkschool samen met Stichting Taalvorming aan een avontuur. In de groepen 4 richtten zij zelf hun taalonderwijs in, aan de hand van aansprekende thema’s en zonder taalmethode. De kinderen praatten, schreven, dichtten en onderzochten… en ze hadden zichtbaar meer plezier in taal dan daarvoor. 

Website Stichting Taalvorming

Stichting Taalvorming.jpg
thijs goverde.jpg
Thijs Goverde

Thijs Goverde is niet alleen kinderboekenschrijver, maar heeft ook jarenlang gewerkt als cabaretier. Eerst voor volwassenen (als de helft van het duo Vreemd Apparaatje), daarna in drie solovoorstellingen voor kinderen.
 

Website Thijs Goverde

Boekenmarkt

Op de boekenmarkt konden alle aanwezige Staij medewerkers gratis een kinderboek uitzoeken. Er waren ook enkele stands van organisaties die kinderliteratuur een warm hart toedragen.

 

  • Linnaeus Boekhandel

  • Java Bookshop

  • EduCulture

  • IJburg boeken

  • Boekhandel Van Pampus

  • Voorleesexpress

  • OBA

  • Schrijverscentrale

Boekenkast met studieboeken
bottom of page