top of page

Staij Gedrag-dag

30 oktober 2023

Het programma

08:30 - 09:00 
Inloop met koffie en thee

 

09:00 - 10:30 
Plenaire opening in grote zaal, gevolgd door een lezing van Steven Pont

 

10:30 - 11:00
Koffie/thee pauze

11:00 - 12:00 
Workshops in break-out sessies. 
Schrijf je snel in voor één van de workshops voordat de workshop van jouw keus vol zit!
Deze workshops vind je onder het tabje

'Gedrag-dag 2023'

 

12:00 - 13:00 
Vegetarische lunch

13:00 - 14:00 
Plenaire afsluiting door cabaretier Peter Heerschop

14:00 - 16:00 
Borrel + spetterend optreden van de Staij-band
 

De locatie

KIT Tropeninstituut

Mauritskade 63

Amsterdam

Bereikbaarheid

Tram

  • Vanaf Amsterdam Centraal Station: tram 14 – halte Alexanderplein

  • Vanaf Amsterdam Sloterdijk: tram 19 – halte Alexanderplein

  • Vanaf Diemen: tram 19 – halte Linnaeusstraat 1e van Swindenstraat

Auto/parkeren

Dichtstbijzijnde garage:

Q-Park Oostpoort

Polderweg 92

1093 KP Amsterdam

Vanaf de parkeergarage ben je met tramlijn 19 in twee haltes bij het KIT.

Steven Pont

Over Steven Pont:

Alles wat Steven Pont doet, is opgebouwd rond twee thema’s; de (ontwikkelings) psychologie en de systeemtheorie. In 1992 studeerde hij af als ontwikkelingspsycholoog aan de UvA en in 2002 als systeemtherapeut bij het NISTO. Later kwamen daar mediation (NIP) en socratische gesprekstechnieken (FIP) nog bij. Maar de basis bleven steeds deze twee invalhoeken: de (ontwikkelings) psychologie, die gedrag meer vanuit het individu beschrijft en de systeemtheorie, die  juist het belang van de sociale omgeving meer benadrukt.

Over zijn lezing:

De aansporing aan een kind, 'Gedraag je nou eens', is eigenlijk een hele rare. Je kunt je namelijk niet niet gedragen. Je vertoont altijd gedrag en je gedraagt je daarmee dus eigenlijk altijd. Zelfs als je niets doet, doe je iets (namelijk niets). En zelfs dat is dus gedrag. Dus ook een kind gedraagt zich altijd op een bepaalde manier. De vraag vanuit de psychologie is natuurlijk vervolgens waarom een kind eigenlijk steeds voor dat specifieke gedrag kiest. En kiest hij of zij daar eigenlijk wel voor, of kan het niet anders dan zich op die ene specifieke manier te gedragen? Of zijn er invloeden van buiten en zo ja, kunnen wij als leerkrachten die invloed van buiten  dan ook zijn...? Kortom, rond gedrag wemelt het meteen van de vragen. En op een paar daarvan gaan we tijdens deze presentatie verder in!

Peter Heerschop

Over Peter Heerschop:

Op de sportacademie leert Peter Heerschop Viggo Waas en Joep van Deudekom kennen. Samen richten ze de cabaretgroep NUHR op. In 1987 behaalt NUHR een finaleplaats bij Cameretten en sindsdien maakt hij cabaretvoorstellingen met NUHR en verschillende samenwerkingsverbanden zoals De Ploeg. Daarnaast is hij actief als columnist en tv-maker.

 

Nadat gaandeweg de programma's van NUHR een meer toneelmatige aanpak krijgen, maken Heerschop en Waas in 2000 daadwerkelijk de overgang naar het toneel met 'Wachten op Godot' van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Eind 2000 is hij met Waas en Van Deudekom te zien in De Driestuiversopera van het NNT. In 2002 maakt hij een cabareteske toneelbewerking van de film Festen.

Naast het theater zijn de heren van NUHR ook actief op televisie: In 1994 maken ze voor de VARA met Erna Sassen de jeugdserie 'Het leven is...', een mix van muziekclips, maffe sketches, uitspraken van kinderen en vaste rubrieken. Voor de KRO werken ze mee aan het cabareteske 'Aardige mensen' (1997). In NUHR-tv (AVRO, 1998) brengen ze het beste uit de eerste vijf tv-programma's. In 2002 maakt hij met De Ploeg voor de VPRO de kinderserie 'Familie van der Ploeg'.

Heerschop en Viggo Waas maken tussen 1999 en 2001 deel uit van het Kopspijkers-cabaret. Nadien ontwikkelen ze steeds meer hun eigen tv-activiteiten. Zo is hij met Hans Sibbel te zien in '127 wensen' en met Viggo Waas en Raoul Heertje in 'De vrienden van Van Swieten'. Verder is hij te zien bij 'Koppensnellers', als teamcaptain bij 'Ik hou van Holland' en 'Wat vindt Nederland?' alsook als panellid in 'Mannen van een zekere leeftijd'.

Sinds 2002 is Heerschop met de column 'Lieve Marianne' te horen bij het radioprogramma 'Evers staat op'. In de column kijkt hij terug op het nieuws van de afgelopen week. De titel refereert aan het ontstaan van de column tijdens de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City, waarin hij het nieuws doornam voor schaatser Marianne Timmer. De column stopt bij het einde van 'Evers staat op' in december 2018.

In 2013 maakt Heerschop voor het eerst een solocabaretprogramma, 'Gelukzoekers', gevolgd door 'Van horen zeggen' in 2015' en 'De Minister van Enthousiasme' in 2018.

bottom of page